Ryzlink rýnský je charakteristický svým dřevem, které vyzrává brzy a velmi dobře. Letorosty jsou vzpřímené, středního až bujného růstu. Listy má středně velké s vrásčitým povrchem. Hrozen je malý až střední s malými kulatými bobulemi zelenožluté barvy s pevnou slupkou a jemně aromatickou dužninou. Ryzlink rýnský vyžaduje výborné jižní viniční polohy, nejlépe svažité. Vysoké jakosti vína dosahuje především na záhřevných, méně zvětralých prvohorních půdách s vyšším podílem skeletu nebo na půdách břidličnatých. Na těžkých půdách bývají vína širší, méně charakteristická, postrádají ovocnost a svěžest.
Vína Ryzlinku rýnského vynikají svou nezaměnitelnou jemností. Mají zelenožlutou barvu a s přibývající zralostí se objevují zlatavé odstíny, u bobulových výběrů jantarové. Ve vůni můžeme objevovat širokou škálu ovocných tónů: broskev, kdoule, citrónová kůra, u měkčích vín i meruňka či ananas. Při zrání vína vychutnáme příchuť medu, marcipánu, mandlí a hrozinek.