Léto je obdobím růstu letorostů, proudění živin a zakládání orgánů v očkách pro příští rok. V létě se tak vlastně vytváří úroda pro příští rok. Bobule v hroznu postupně rostou, nejprve jsou zelené a vyživují se, barvu začínají měnit až v období zaměkání. Vylamováním zálistků vyrůstajících v paždí každého listu se dosahuje provzdušnění keře a omezení výskytu houbových chorob. Horní konce letorostů se osečkovávají, čímž se zastaví jejich růst a urychlí se vyzrávání dřeva, oček a hroznů. Odstraňují se listy v okolí hroznů, které hroznům stíní a tím se urychluje jejich uzrávání. Kypřením a mulčováním se ničí plevele a snižuje odpařování vody z půdy. Na základě vyhodnocení meteorologických měření se provádí ochranný postřik proti chorobám a škůdcům (obaleč, peronospora, oidium, plíseň šedá).